Eyvah Fobim Var!
Fobiler, bir şeye karşı duyulan korkunun bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi haline denir.
Fobiler, bireylerin özgürlüğünü ve günlük etkinliklerini engelleyip yaşam kalitesinde düşüşe sebep olabilir. Uçak korkusu, kapalı alan korkusu, kalabalık yer korkusu, yılan korkusu, doktor korkusu… Bu ve bunun gibi daha birçok korkudan bahsedebiliriz. Fobiler hayatımızın her alanında mevcut. Yapmamız gereken ilk olarak fobileri tanımak ve bunların üstesinden gelebilmek için neler yapabiliriz bunları incelemek olmalıdır.
Fobinin tanımını yapacak olursak: Fobiler bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemesi haline denir. Bunların ortaya çıkma zamanı ise kişinin hayatında önemli bir zaman diliminden sonra yani sıkıntılı bir döneme denk geldiği araştırmalarla gözlemlenmiştir.
Fobiler duygu olarak hayatımıza nasıl yansır?
Günlük hayatta karşılaştığımız zaman yoğun bir kaygı durumu görülebilir. Çarpıntı, bayılma hissi ve terleme duruma eşlik eden belirtilerdir. Kişi gitgide yükselen bir kaygı yaşar. Bunu uyku sorunları ve somatik semptomlar takip edebilir.
Peki fobisi olan insanlar kendini daha iyi hissetmek için neler yapabilir?
Kendinize korkunun hangi durumlarda ortaya çıktığını sorun. Atak geçirdiğiniz sırada neler hissediyorum gibi sorular sorun. Burada ki amaç fobinizi tanımaktır. Fobinizi tanıdıktan sonra kendinizi sakinleştirmek için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz. Fobi atak yaptığı zaman kendinizi nefes ve gevşeme egzersizleri ile rahatlatmaya çalışabilirsiniz. Tek başınıza yapabileceğiniz bu çalışmaların yanı sıra fobilerinizin asıl kaynağını öğrenmek için profesyonel bir yardım alabilirsiniz.
Psikoterapist Seher Büşra CEYLAN