İlişkiyi Bitirmek
Sağlıklı ilişkiler için sağlıklı ayrılıklar şarttır.
Her ilişkinin kendine özgü bir yapısı vardır. Bazı ilişkilerde her şey güzel giderken bazıların da ise artık ilişkide kalmak işkence haline dönüşebilir. Böyle durumlarda ilişkiyi bitirmek bireyler için zor ve içinden çıkılmaz bir hale dönüşebilir. Bir ilişkiye başladınız ve şu anda bitirmek istiyorsunuz. Tam da bu noktada karşınıza bir takım düşünce engelleri çıkıyor. Bu yazımız da ilişkiyi bitirirken yaşanabilecek duygular üzerinde duracağız.
İlişki normal seyrinde ilerlerken bireylerden birinin ya da her ikisinin de aklından ayrılık düşünceleri geçmeye başlar. Ancak bu düşüncelerini karşısında ki kişiye iletmezler. Bunun sebebi ‘’ ilişkiyi bitiren ben olmamalıyım, eğer ilişkiyi bitirirsem suçlu olan ben olmuş olurum, bu sorumluluğu alamam, ilk önce o benden ayrılsın’’ gibi düşünceler kişiyi bir karar vermekten alıkoyar. Bu düşüncelerle başa çıkmaya çalışırken aynı zamanda partnerinden kendini soğutmaya çalışır. İlişkiye zarar verecek eylemlerde bulunur ve ayrılamadığı için de ilişkiyi adeta kendine bir hapishane haline getirir. Ayrılmak, boşanmak bunlar dünyanın sonu değildir. Kendinizi suçlayacağınız bir başarısızlık da değildir.
Kişinin kafasını karıştıran konulardan biri de yalnızlık korkusudur. ‘’Şu an beni hayatına almış biri var ondan ayrılırsam ya başkasını bulamazsam? Zaten insanları hayatıma zor alıyorum birkaç yılda ancak güveniyorum, ya doğru insanı hiçbir zaman bulamazsam’’ gibi düşünceler yaşanan korkular arasındadır. Bir diğer korku; ”elalem ne der” düşüncesi bu kadınlar da erkeklere göre daha sık rastlanılan bir sorundur. Bu düşünceye bağlı kalarak bir türlü ayrılma, boşanma kararı alamayan kişilerin kendini feda ve mükemmeliyetçi şemaları olabilir. ”İnsanlar benim hakkımda bir ilişkiyi yürütemedi, bu konularda beceriksiz biri herhalde diye düşünecek, böyle bir imajım olacak” korkusuyla ilişkisini istemeyerek de olsa devam ettirirler. Ancak bu şekilde duygusal olarak bitmiş olan bir ilişkiyi sahte bir biçimde yürütmüş olursunuz. Bu da kişiye ruhsal olarak çok zarar veren bir davranıştır.
İlişkiler zaman zaman böyle kısır döngülere girerler. Oysa ki zararın neresinden dönülse kardır. Sevilmediğiniz, saygı görmediğiniz ve artık güvende olduğunuzu düşünmediğiniz bir ilişkide kalmak sağlıksız bir davranıştır. ”Böyle bir ilişkiyi sürdüreceğime yalnız kalmak daha iyi” diyebilirsiniz. Elbette ki tüm ayrılıklar insanı üzer, çaresiz, perişan halde hissetmenize sebep olur. Belirli yaşanması gereken duygular vardır ve bu dönemin de yaşanması gerekir. Bu dönemin üstesinden gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz. Sıkıntılı dönemler geçtikten sonra yeniden seveceğinize, tekrar hayattan zevk alacağınızı unutmayın.
Ne demişler ‘’ Ayrılık da insanlar için’’…
Sağlıklı ilişkiler için sağlıklı ayrılıklar şarttır.
Psikoterapist Seher Büşra CEYLAN