Evlilik ve çift terapisi, çiftlerin arasındaki değişim ve gelişimi sağlamak adına ilişkideki psikolojik, duygusal sorunlarını teşhis ederek bu sorunlara çözüm yolları geliştirilir. Sahip olduğumuz ilişkileri daha doyum verici hale getirebilmek için gerçekleştirilen bir terapi süreci olarak tanımlanabilir.
Çift Terapisi nasıl çalışır?
Genel olarak çift birlikte seansa katılırken bazen tek bir kişiye de ilişkisi baz alınarak çift ve evlilik terapisi yapılabilir. Bu terapide, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması hedeflenir. İlişkisiyle ilgili sorun yaşayan bireyler bazen kendi kendilerine bir takım sıkıntıların üstesinden gelebilirler. Bazen de işin içinden çıkılamayacak noktalara gelirler.
Evlilik ve ileri evlilik dediğimiz çocuklu evlilik terapisinde ise bunlara ek olarak çocuklarda ve ergenlerde davranış, disiplin ve iletişim sorunları, kardeşler arasındaki çatışmalar, boşanma ve ayrılma süreçlerinde çocuklarla ilgili yaşanan kaygılar ve sıkıntılar gibi konuların yanı sıra kişilerin kendi ebeveynleriyle yaşadıkları çatışmalar, yaşlılık, hastalık ve bakım gibi konularda yaşanan zorluklarla ilgili çalışılabilir. Çekirdek aile, geniş aile, tek ebeveynli aileler, üvey aileler gibi pek çok aile sistemi yaşadığı zorluklarda aile terapisinden yararlanabilir.
Sizde bu konuda bir sorun yaşıyorsanız, uzman desteği alarak çözüm için ilk adımı atabilirsiniz.
Ne zaman Evlilik Terapisi?
Çözüme kavuşmayan sık tartışmalar, olumlu duyguların kaybı, arkadaşlık, seks ve canlılığın azalması evliliğin sorunlu olduğunun işaretleridir. Önemsememe, içe çekilme, şiddet ve bağlantının tümüyle kopuk olması söz konusuysa eğer evliliğin büyük bir problem içinde olduğunu ve boşanma riskinin yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Uzun dönemli ciddi ilişkilerde de bu tür problemlerle evlilik terapisine ihtiyaç duyulabilir.