Babayla Bağlanma
Birçok kişinin ilişki kurduğu ilk adam babasıdır. Yaşamlarımızda erkeklerle olan ilişkilerimizin temelini babalar oluşturur. Babayla çatışmalı ilişki yetişkinlikte bilinçsiz bir odak haline gelebilir. Babaya benzeyen veya tam tersi olan partnerler bulma eğilimi artar. Bağ kurabilme becerilerimizin temeli burada atılır.
Babayla bağlanma tüm çocukların duygusal gelişiminde çok büyük öneme sahiptir. Hepimiz için babamız, annemiz kadar eşsizdir. Çocuk kimliğinin ikinci yarasını babadan alır. Bu sürekli gözden kaçırılan bir şey. Çocuk için baba, çocuğa annenin sunduğuna alternatif bir dünyaya bakışı sunan, anneden farklı bir aynadır. Babayla güvenli bir bağlanma çocuğun duygusal gelişimini destekler. Çocuğun ilk ruhsal ve duygusal eğilimi anneden yanadır ancak eğer anne ruhsal ve duygusal açıdan ulaşılamaz durumdaysa, çocuk çoğunlukla babaya yönelir. Mesela anne yeni doğmuş çocuğuyla meşgulse, büyük çocuk genelde babayla ilişki kurmayı dener. Babalar, sadece genetik malzemenin tedarikçisi değildirler. Babanın çocuğun gelişimde ki önemi terapide inkar edilemeyecek kadar büyüktür.
Babalar Ve Kızları
Kızlar için baba ile dengeli bir bağlanma, güvenilir bir partner arayışlarını destekler. Babayla sağlıksız bir bağlanma ise başarılı partner ilişkilerini baskılar. Annelerinin ilgisinin yokluğunda babalarına hayran olan kızlar sıklıkla kendilerini bir dolaşıklık içinde hissederler. Kızlarını aşağılayan veya saldırgan davranan, duygusal olarak ulaşılmaz babalar, onların yetişkin bir eş ilişkisinde yeterince olgun olmasını engeller. Bu kızlar iyi bağ kurmada yetersiz, şiddet gösteren ve kontrolsüz eşler seçerler. Babaları alkol bağımlısı olan kızlar genelde alkol bağımlısı eşler seçtiği gayet iyi bilinmektedir.
Duygusal olarak içe dönük ve depresif babaların kızları da bazen onların bakımını üstlenmek için zayıf ve yardıma ihtiyaç duyan eşler ararlar. Kızlar, eş ilişkilerinde babayla bağlanmada bitmemiş işleri dengelemeye ya da tamamlamaya çalışır. Ne var ki bir ilişki başka bir ilişkinin yerini tutamayacağı için ve de geçmişte yaşanan şeyler şimdi ki zaman da olmamış kılınamayacağı için, bu tür çabalar istisnasız başarısız olur ve daha mutsuz ilişkilere yol açar.
Babalar Ve Oğulları
Erkeklerin baskın olduğu toplumlarda oğullar, babalarının iftihar kaynaklarıdır. Kendi adlarını taşır. Oğul, babanın mirasını temsil eder. İdeal olarak baba, oğul için, erkeklik, güç, güvenilirlik, zekilik ve mizah modelidir. Baba diğer şeylerin yanı sıra, oğluna mesleki yönelim verir. Ancak oğul babadan sadece gayretlerinin tanınmasını değil, sevgi ve şefkat de bekler ve oğul, kadınlara yönelik sevgiyi de babasından öğrenir.
Duygusal olarak gelişmemiş veya yetersiz babalar, oğulları üzerinde büyük bir yük olur. Zayıf ve dengesiz iseler, oğullarının yaşamında destek sunamazlar. Katı ve dik iseler, onların ve duygudan mahrum biri olur ve böylece duygularından kopmuş bir başka nesil daha yetişir. Soğuk ve içlerindeki duygulardan kopuk olan erkekler, genelde kendi içlerinde dayanamadıkları acıyı transfer ederek, başkalarına duygusal acı çektirir.
KAYNAK: Travma, Bağlanma ve Aile Konstelasyonları – Franz Ruppert