Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, senden çıkanı dönüştürerek yine sana vermektir…
Kemal Sayar‘ın Terapi adlı kitabından bazı alıntılar şöyle:
Psikoterapi, özü itibari ile insan insana bir ilişkidir. Pek çok kuramcıya göre, iyileştirici unsur ilişkinin ta kendisidir.
Psikoterapi, Yunanca “therapeuein”, “iyileşmek” ya da “iyileştirmek” anlamlarına gelir, bu sebeple psikoterapi tam anlamıyla “ruh iyileştirmesi” demektir. Genel anlamda ise ötekinin psikolojik açıdan iyiliğinin amaçlandığı sosyal bir uygulama, bir uzman terapistin yardımıyla, hayatın zorluklarıyla baş edebilme yeteneğinin geliştirilmesidir.
Psikoterapi günümüzde kişilerin gözünde bir divana uzanıp, geçmişinizi çocukluğunuzu anlattığınız veya terapistin size çözümler sunduğu, akıl verdiği bir ortamda gerçekleşen eylem olarak görülmektedir. Aslında durum hiç de böyle değildir. Peki gerçekte psikoterapi nedir, ne değildir? Psikoterapi, gerekli eğitimleri almış bir uzman eşliğinde duygularınızı, düşüncelerinizi, kendiniz ve diğerleriyle ilgili inançlarınızı, kişisel yaşantılarınızı güvenli bir biçimde keşfetme sürecidir. Bir profesyonel ile yapılan konuşma tedavisidir. Psikoterapi size, içgörü kazandırmayı, düşünce ve davranışlarınızda değişiklikler meydana getirmek için motivasyonunuzu arttırmayı ve bu değişiklikler için uygun yollar bulmanıza yardımcı olmayı amaçlar. Psikoterapi danışanın geçmişinde çözümlenmemiş meseleleriyle ve bilinçdışında ki parçalarıyla yüzleştirip, yaşamında kullandığı işe yaramayan baş etme stratejilerinin yerine işe yarayan yeni stratejiler keşfetmesini sağlar. Psikoterapi ile kişi yaşamında dikkat çeken ruhsal ve bedensel şikayetlerin bir şeylere hizmet ettiğinin farkına varır. Aslında yaşadıklarınızın bir nedeni vardır. Bunlar bir şeylerin tekrarıdır ve terapi esnasında danışan yazgısının farkına varır.
Terapist ile danışan arasındaki ilişki, profesyonel, danışan odaklı, etik kurallara bağılı ve tedavi edici bir ilişkidir. Psikoterapi her şeyden önce, gelişigüzel bir konuşma değildir. Bu sebeple bir arkadaşla, aileyle dertleşmekten tamamen farklıdır. Çünkü terapi ortamında terapist danışanını eleştirmez, yorum yapmaz, öğüt vermez. Kendinizi keşfetmek için çıktığınız yolculukta terapist size eşlik eder ve değişim için sizinle birlikte iş birliği içinde çalışır. Her terapistin çalıştığı üzerinde uzmanlaştığı çeşitli kuramlar ve teknikler vardır. Psikoterapi kişilere göre farklılık göstermektedir. Seansların içeriği ve süresi buna göre değişiklik gösterebilir. Terapist sizi tanımaya ve geliş nedeninizi anlamaya çalışır. Çeşitli sorular sorarak ve testler kullanarak sizinle ilgili bilgi edinir. Bu bilgiler ışığında bir tedavi planı oluşturur. Şayet sizler de psikoterapi desteği almak istiyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.
Psikoterapist
Seher Büşra CEYLAN